Suvannon Aatos ryhtyi poroisännäksi


20021203-2295.jpg
Suvannon Aatos ja poroperhe eli Veera, Elina ja Reetu sekä edestä pyyhältävä Lumikki.

Viime viikon perjantaina Suvannon Aatos vuokrasi hevoskuljetusvaunun, ajeli Kainuuseen ja osti neljä ehtaa poroa. Tällä hetkellä porot majailevat Aatoksen pihapiirissä, entisellä Turjan koululla. Poroista kaksi vaadinta ovat kantavina ja perheenlisäystä odotetaan ensi keväälle. Lisäksi joukkoon kuuluvat pieni vaadinvasa ja lauman pomo eli puolitoistavuotias härkä. Porot ovat vielä hiukan villejä, joten niitä pidetään hetken koulun pihapiirissä, että ne tottuisivat ihmisiin, mutta myöhemmin ne siirtyvät oikeaan poroaitaukseen.

Lasten lemmikkejä
Ajatus porojen hankinnasta sai alkunsa Aatoksen asuessa Rovaniemellä ja alueella kierrellessä. Poroisäntien kanssa jutellessa hän kiinnostui myös tarhauksesta.
– Nyt kun EU:n myötä tuli lupa tarhata poroja missä päin Suomea tahansa, niin päätin sitten kokeilla tarhausta täällä Pohjanmaalla, kertoo Aatos Suvanto, mutta lisää myös ettei silti aio porojaan lihaksi laittaa, lasten lemmiksi ne on pääasiassa hankittu. Aatoksen kuusi vuotias Carl-poika on jo innokas poronhoitaja. Carl on myös kertonut poroista esikoulussaan, sillä seurauksella, että nyt koko Äijönkylän koulun väki on lähdössä tutustumaan Aatoksen poroihin.

Tarha Harjankylään
Kun porot hiukan kesyyntyvät, on Aatoksen suunnitelmissa siirtää ne Harjankylään laitumelle. Tarhapaikaksi on varattu hehtaarin tontti, joka aidataan vasituisella poroaidalla. Aita ennen muuta siksi, että se pitää koirat ja muut eläimet pois aitauksesta. Muutoin porot eivät ole tarkkoja asuinympäristönsä suhteen, ovathan ne tottuneet Lapin vaativiin luonnonolosuhteisiin.
– Hyvä tietysti olisi, jos tarhassa olisi kuitenkin edes vähän metsää, johon porot pääsevät halutessaan vaikka talven kylmää viimaa suojaan, opastaa Aatos.

Härkäporosta vetoporo
Poroperheen ainut miespuolinen jäsen on tarkoitus valjastaa joulupukin pulkan eteen. Ihan ensi jouluksi Aatos ei vielä uskalla luvata poron olevan valmis vetotouhuihin mutta tehtävää varten harjoitellaan kuitenkin jo kiivaasti. Jatkossa poro harjaannutetaan myös menoporoksi, vetämään ihmistä suksilla järvenjäällä. Aatos kuitenkin toteaa ettei kilpailuihin ole tarkoitus osallistua, vaan ihan kuntoilumielessä harrastella.

Jäkälää kaivattaisiin
Vaikka porolauma ei tästä ennen kevättä kasvakaan, niin silti eläimiltä uhkaa loppua ruoka kesken. Porot syövät poronrehua ja heinää mutta myös jäkälää. Jäkälähän on nyt jo jäänyt lumipeitteen alle, joten Aatos on joutunut ostamaan jäkälän poroilleen.
– Jäkälää on nyt jonkin verran varastossa mutta lisääkin kaivattaisiin, joten jos jollakin on ylimääräistä niin ostan kaiken mitä on, lupaa Aatos. -iv-